80 Yıllık Sefalete Kim Dur Diyecek?
Resimlerin Görüntülenmesine Izin Verilmiyor
Resimleri Görebilmek Için
Üye Ol veya
Giris YapHatay’ın İskenderun İlçesinde tek gözlü baraka evde, çocuğu rahatsız oğlu, kızı ve torunlarından oluşan 7 kişiyle yaşamını sürdüren, adı hediye ancak bugüne kadar sefalet içindeki hayatında hiç hediye almayan 80’lik Hediye Çelik’in dramı yürekleri burkuyor.
Kent Merkezindeki lüks evlerin, çoğu yaşam standartları yüksek olan insanların oturduğu Yenişehir Mahallesinin orta yerinde, yağmurda akan, üzeri çatı, tek gözlü bir evde sefaleti içerisinde çocukları ve torunlarının yaşam mücadelesi ise halen 80 yaşındaki Hediye Çelik’in omuzlarında…
Sefalet dolu 80 yıllık hayatının halen çilesini dolduramadığı Yenişehir Mahallesi 27. Sokak'ta oturan Hediye Çelik, çocukları ve torunlarıyla çevredeki komşularının verdiği yardımlar, yağmurda damı akıtan, zemin betonundan rutubet ve su çıkan tek gözlü bir baraka ev ortamında yaşam mücadelesini sürdürüyor.
Mutfaksız ve sağlıksız kötü koku yayılan baraka evde, yedi kişilik ailenin yaşam mücadelesi görenlerin yüreklerini burkmaya yetiyor.
KADINLAR GÜNÜ OLMADI
Dünya Çalışan Kadınlar Gününü güzel yemekler yenilen, hediyeler verilen bir gün olarak bildiğini ifade eden 80’lik Hediye Çelik “Hayatımda hiç hediye almadım. Yoklukla geçti ömrüm. Geçimizi komşularının yardımıyla sağladık. Çocuklarım rahatsız. Üç ayda bir 400 lira Devlet maaş veriyor. Ben de güzel yemekler yemek istiyorum, güzel hediyeler almak istiyorum. Ama yok! Bu küçük evimizde, yer yataklarında dört torunum, oğlum ve kızım olmak üzere yedi kişi kalıyoruz. Oğlumun sağlığı yerinde olmadığı için, bütün yük benim omuzlarımda. Çamaşır makinem çürüdü, bulaşık yıkayacak yerim yok, buzdolabım yok, sobamız var ama yakacak odunumuz yok” diye konuştu.
Sosyal güvencelerinin de olmadığını anlatan Hediye Çelik, “Hiçbir şekilde sağlık hizmetinden yararlanamıyoruz. Torunlarımın yeşil kartları var ama tarihleri geçtiği için kullanamıyorlar. Çocuklarımın tedaviye ihtiyaçları var ama imkânımız yok. Elim kolum bağlı. Onları böyle görmek içimi acıtıyor” dedi.
HIRSIZ BİLE GİRDİ
Sefalet içerisinde yaşam mücadelesi veren Çelik ninenin evine hırsız dahi girdiğini söyleyen Hediye,”Kapımızın önünde yemeklerimizi pişirdiğimiz küçük tüpümüzü hırsız gelmiş almış. Birde bıçaklarım vardı onları da almış. Yeni tüp aldık komşudan da bir bıçak aldım.” Dedi.
Mahalle Muhtarı Teyfik Bilen yıllardır ailenin perişan içersinde olduğunu ve tedavi başta olmak üzere yardım elinin uzatılması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Bir göz sağlıksız bu odada yedi kişi yaşıyor. Sadece yemeleri gıda yardımı ile olmuyor. Okuma yazmaları dahi yok. Ev deseniz rutubet, damı akıyor alttan su alıyor. İçler acısı bir yaşamları var.”
Kadınlar gününün ne olduğunu ve neler yapıldığını sadece güller verildiği sözleri ile ifade etmeye çalışan Hediye Çelik el sallayarak verdiği yüzündeki ve çevresindeki mesaj anlamlıydı.www.iskenderun.org